Friday, August 5, 2011

Dari dalam diri sendiri

Melalui pengalaman, pengamatan, perjalanan, pengajian dan episod-episod kehidupan yang dilalui, saya yakin kini bahawa KEBAHAGIAAN manusia itu, kalau dicari-cari merata tempat, dari sana sini, dari ramai orang, mungkin tetap tak jumpa.. tak akan kita jumpa... kerana kebahagiaan itu datang dari DIRI SENDIRI. Ia pemberian Allah, tapi melimpahi hidup manusia hanya dari diri (hati) mereka sendiri, bukan dari luar. (Saya suka lagu Datuk Sharifah Aini.. "carilah ketenangan dalam diri sendiri, munajat di sepertiga malam...." ). Kecelakaan dan penderitaan yang melingkungi manusia juga datang dari diri sendiri. Kegelisahan, keluh kesah, kesempitan, juga datang dari dalam diri sendiri. Al Quran telah menegaskan salah satunya dalam firman Allah bermaksud "Allah tidak merobah keadaan sesuatu kaum itu sehingga mereka merobah apa yang ada dalam diri mereka."(S. 13:11).
Kalau kita fikir baik-baik, mudah saja kita dapati jawapan kepada beberapa persoalan berkaitan keadaan hidup manusia. Hidup dengan hiburan yang melalaikan, berfoya foya, harta digunakan untuk berseronok tapi lalai perintah agama, tak ikut hukum agama, yang muda lalai, yang tua pun sama, maka tunggu sajalah bencana tak lama akan tiba... mudah-mudahan yang dipilih Allah akan bertaubat, kembali ke jalan yang lurus.
Saya yakin, jalan terbaik berpusing kembali membuat U TURN dan ikut jalan yang benar ialah melalui beberapa peringkat: pertamanya tinggalkan yang salah, bencikan yang salah di sisi agama dengan sebenar-benar kebencian. Sentiasa lawan syaitan yang amat jahat itu, kerana itulah musuh yang nyata. Tapi memang benar, semua ini hanya boleh terjadi dengan hidayah, taufik, kesedaran, ilham yang diberi Allah. Kalau Allah menghendaki memang manusia itu akan berubah. Allah melihat segala perbuatan hambaNya. Mungkin ada sesuatu amal yang diperbuat insan itu yang sangat besar faedahnya, nilainya di sisi Allah. Oleh itu, kita harus bersyukur jika masih ada iman. Iman sangat mahal, sangat bernilai.
Telah sampai masanya kita beramal dengan serius, kita wajib beramal dengan serius. Moga ramadan tahun ini menambah kuatnya iman kita, komitmen kita pada agama, perjuangan kita. Kita baik sekali jika bergerak dalam jemaah yang mantap, ada perjuangan, ada gerakan yang kuat, semangat tinggi, harakah yang tulin. Moga kita capai kematangan yang diperlukan, nampak jalan yang terbaik. Moga kita dipilih Allah menjadi dalam barisan para duat yang menyeru ke jalan Nya dan bekerja untuk agama Nya. Walaupun saya memilih cara yang sederhana, mudah-mudahan ada faedahnya yang saya dapat berikan kepada umat ini... Saya harapkan teman-teman marilah kita perjuangkan perkara ini. Umat Islam itu saling kuat menguatkan antara satu sama lain, insha Allah.

No comments: