Friday, July 29, 2011

Yang tak jauh

Firman Allah, maksudnya, " Katakanlah: sesungguhnya kematian yang kamu lari daripadanya, maka sesungguhnya kematian itu akan menemui kamu." ( Surah al-Jumu'ah:8).
Bagaimana manusia boleh mengelakkan diri dari kematian. Sekali-kali tidak boleh. Kita boleh berusaha ubat penyakit, jaga kesihatan, tapi kalau ajal dah sampai tetap nyawa akan dicabut. Yang baiknya kita ini suka untuk kembali kepada Allah dalam keadaan tenteram damai, dosa diampuni, hidup diredhai, bawa bekal amalan soleh. Siapakah yang dapat menjamin semua itu? Sedangkan iman manusia ini kadang pagi beriman petang kafir. Petang beriman pagi esoknya kafir. itulah insan. hendaknya kita yang masih hidup ingat selalu adanya mati.
Setiap hari yg padanya terbit dan terbenam matahari Malakulmaut sentiasa berteriak : " Hai orang-orang yang berusia empat puluh tahun, inilah waktunya menyiapkan bekal selagi ingatan kamu masih terang dan tenaga kamu masih kuat. Wahai kamu yg berumur lima puluh tahun, sudah dekat masa mengutip hasil. Wahai kamu yg berumur enam puluh tahun, kamu lupa akan seksa dan lalai memberikan jawapan, sedangkan nanti tidak ada lagi yang akan menolong kamu."
Pada pendapat saya yang hina ini, kita sepatutnya sudah mula berubah bila melalui umur empat puluhan. Sepatutnya sudah berfikiran tenang, matang, sabar, dan membenci maksiat dan kemungkaran. Kita sepatutnya insaf selalu, dunia akan kita tinggalkan, anak-anak akan kita tinggalkan suatu masa nanti. Maka bukankah lebih baik kita isikan kehidupan mencari bekal akhirat dan memohon keampunan dosa-dosa silam. Kita nak jumpa Allah yang telah memberi kita rezeki selama ini, Dia Tuhan yang menyelamatkan kita dari kerosakan dan kelalaian. Yang lain-lain itu tidaklah penting sangat. Mengumpul harta tidaklah penting sangat, malah itu mungkin perkara yg amat buruk. Bekerja mencari rezeki dan berkarya dalam bidang kita tidaklah termasuk dalam yang melalaikan. Berdoa selalu mohon Allah mengasihi kita, rayulah Allah, rayu dengan sungguh hati, mohon keampunan dan kasih sayangnya. Insha Allah ada petunjuk menjelang Ramadan ini.

No comments: