Thursday, March 15, 2012

Ramuan kejayaan

Untuk berjaya, ada beberapa perkara perlu dilakukan.. tetapi setiap orang tak sama jalan menuju kejayaan. Itu rezeki masing-masing, itu bahagian masing-masing. Sebab manusia ini kekuatannya tak sama, kelebihannya tak sama.. ada yang telah dilahirkan dengan IQ yang tinggi, ada yang kuat semangat, ada yang murah rezeki, ada yang pandai dalam interpersonal communication, dan macam-macam lagi. Masing-masing selalunya ada kelemahan juga..
Mungkin beberapa perkara atau langkah ini boleh diambil untuk mendatangkan kejayaan atau kekuatan hingga tercapai objektif dan cita-cita:
1. Betulkan pemikiran tentang kejayaan - kejayaan yang hakiki adalah yang selari dengan kehendak Islam.
2. Berusaha atasi kelemahan diri, seperti tidak berilmu, malas, takut, rendah diri. Perasaan malas tidak boleh dibiarkan, mesti dihapuskan.
3. Lakukan segala yang penting segera.
4. Jangan tinggal perkara utama dan wajib.
5. Buat kerja dengan optimum, tidak membuang masa, tuju matlamat, fokus apa nak dicapai. Tengok masa yang ada, tentukan matlamat, jangka pendek dan jangka panjang.
6. Lihat masalah yang datang bersama kerja kita, atasi satu persatu, gunakan segala sumber untuk atasi masalah ( seperti badan kurang sihat dan sebagainya). Jika perlu boleh lah ambil makanan dan minuman kesihatan tambahan yang baik, seperti herba, atau makanan sunnah.
7. Berdoa sungguh-sungguh pada Allah mohon pertolongan Nya.
8. Minta bantuan Allah dengan cara infak (berderma di jalan Allah , zakat tunaikan)..
9. Selalu ingat, kalau kita rajin, kita senang, kalau kita malas, kita dapat susah.

No comments: