Tuesday, June 7, 2011

Pesan Imam Al Ghazali

Pesanannya termasuklah:
1. Segala gerak laku kamu dengan anggota badan kamu adalah merupakan nikmat daripada Allah Taala yang diberikan kepada kamu. Maka hendaklah kamu jangan menggerakkan satu pun daripada anggota badan kamu untuk melakukan sebarang maksiat.
2. Gunakanlah anggota badan kamu untuk mengerjakan ketaatan kepada Allah Taala.
3. Kecuaian menjaga anggota badan akan menimpakan akibat kepada diri sendiri.
4. Janganlah bersikap mudah " Tuhan maha Pengampun dosa-dosa hambanya yang membuat maksiat" kerana ucapan itu benar dengan tujuan yang salah.
Ingat Hadis Rasulullah saw bermaksud: "Orang yang cerdik ialah orang yang selalu memperhitung dirinya dan suka beramal untuk bekalan sesudah mati dan orang yang bodoh ialah orang yang selalu mengikut hawa nafsunya dan banyak berangan-angan kepada Allah (untuk mendapat kebahagiaan di akhirat dengan pengampunan daripada Allah Taala). "(Riwayat Tirmidzi)

Insha Allah kita akan mendapat kehidupan yang baik di dunia dan akhirat apabila kita menjaga hukum syariat, batasan-batasan yang ditentukan agama, kita selamat mendapat perlindungan Allah. Jagalah perbuatan kita, percakapan kita, hati kita. Yang haram jangan dibuat, yang salah jangan didekat. Yang baik perbanyakkan, ditambah dan diulang-ulang. Mudah-mudahan Allah melimpahkan rahmat Nya kepada kita.

No comments: