Wednesday, September 16, 2009

Di Penghujung Ramadan

Ramadan tinggal beberapa hari saja lagi (buat yang masih diberi umur, saat kematian tak tahu bila, entah tahun depan, entah bulan depan, entah esok, entah malam ini, kita tak tahu; tapi bagi yang merindui TuhanNya, dia suka untuk kembali kepada kekasihnya, walaupun bimbang kalau-kalau salah dan dosa akibat tidak setia pada percintaan dan pada kekasihnya belum terampun.. al Fatihah buat mereka yang kita kasihi yang telah pergi dahulu ke rahmatullah). Ramadan selalu memberi kenangan indah.. memory indah.. memory green. keep my memory green ya Allah, kenangan bersama Mu dalam banyak episod. Kepada sahabat sahabat saya, terima kasih sudi bertukar fikiran dengan saya, termasuk yg saya kenal di dunia maya, dan sahabat dan uztaz-ustaz dan ustazah-ustazah di seluruh tanah air yg mengenali saya. Kita suka berjuang untuk agama ini. Kita mahu jadi pejuang. Kedua, kita nak jadi pendakwah, ketiga jadi ahli ibadah. Dan keempat, kita berusaha jadi orang alim, cari ilmu Islam. Empat perkara dalam Misi kehidupan ini saya terfikir semasa dalam bulan Ramadan ini. Visi kita ialah Keredhaan Allah, Ampunan Allah, dan kejayaan di dunia dan di akhirat, serta kebahagian sejati buat diri dan keluarga.
Jika kita dapat jadi 4 jenis manusia ini, insyaAllah kita selamat dan berbahagia. Saya lihat, orang sebegini hidupnya puas, hidupnya penuh nikmat, walau pun tidak kaya raya tapi hidupnya penuh nikmat. Dia selalu dapat pertolongan Allah, terutama di saat susah. Dalam kehidupannya dia ada kekuatan, dan fikirannya tajam. Bahasanya tepat, selalu mengandungi kebijaksanaan. Dia selalu dilindungi Allah dari bencana yang tak dapat ditanggung, atau perkara yang mengaibkan. Semuanya itu kerana pengorbanannya untuk agama Allah. Itulah perniagaan yang tak akan merugikan. Dia telah berkorban dengan diri dan hartanya, maka Allah pasti melihatnya dan membalasnya. Kita berusaha untuk menjadi orang seperti itu, menjadi umat Muhammad s.a.w. yang menyambung tugas para Rasul. Mari kita bangkit amalkan ajaran suci. Tak guna duduk membuang masa lagi. Gunakan tiap kesempatan untuk berbakti dan membuat kebaikan.
Umat akhir zaman ini tak dapat menatap wajah Rasulullah di dunia, tapi Baginda bersabda, "Di akhirat, engkau akan bersama orang yang engkau cintai." maksudnya kalau kita cinta Rasulullah, kita akan bersama baginda di syurga.
Selamat Hari Raya Aidil fitri, maaf zahir dan batin.

No comments: