Tuesday, January 6, 2009

Hadis tentang makanan Rasulullah

Dari Aisyah r.ha. berkata, "Rasulullah s.a.w. selama hidupnya tidak pernah makan kenyang dengan tepung (roti) jagung dalam dua hari berturut-turut hingga beliau wafat." ( Hadis riwayat Tirmidzi ).
Begitulah Rasulullah menjalani hidupnya dengan serba sederhana tetapi penuh berkah dan bahagia. Kita kata zaman ini hidup dihimpit inflasi, kos sara hidup tinggi, nilai wang menjadi kecil, harga barang mahal, tetapi cuba bandingkan cara hidup kita dengan Rasulullah s.a.w. dan para sahabat. Kita banyak melayan nafsu makan dan hidup bermewah mewah! Rasanya sangat eloklah kita pilih kehidupan bersederhana. Sebuah hadis menyatakan (saya petik dari Kitab Fadhilah Sedekah), bahawa barangsiapa kekurangan makan dan minum di dunia ini, maka Allah s.w.t. akan membanggakannya di hadapan para malaikat dengan berfirman, "Lihatlah! Aku memberinya kekurangan makanan dan minuman, tetapi ia bersabar. Bersaksilah kamu bahawa Aku akan meninggikan derajatnya di syurga, sesuai dengan setiap suapan yang ia kurangi. "
Suatu ketika Fatimah r.ha. membawa sekerat roti kepada Rasulullah s.a.w. Lalu beliau s.a.w. bertanya, "Apa itu?" Fatimah r. ha. menjawab, " Ya Rasulullah hari ini saya masak roti, dan saya tidak suka memakannya tanpa engkau ikut bersama kami." Rasulullah s.a.w. menjawab, "Dalam tiga hari, inilah makanan pertama yang masuk ke mulut ayahmu."

No comments: