Friday, December 26, 2008

Selamat tahun baru

Tahun baru datang lagi. kali ini hampir serentak masanya Tahun Hijrah dan Masihi. Banyak perkara pahit manis berlaku buat diriku Tahun 2008 ini, menjadi memori buatku wahai Tuhan. Sahabat-sahabatku tentu mempunyai cerita yang tersendiri. Syukur daku Allah menguatkan langkah kaki ini di atas jambatan menuju "seberang jaya". Untuk tahun akan datang ini, jangan lupa kita baca (seperti biasa) doa akhir tahun dan awal tahun.
Jika ada azam tertentu, yang baik-baik, usahakan supaya dapat dilaksanakan. Tidak sekadar azam. Jika sedar kelemahan diri, perbaikilah. Masa ini amat baik untuk muhasabah diri. Tukarkan haluan anda kepada haluan yang betul. Yang terpenting bukanlah laju mana perjalanan anda, tetapi sama ada anda berjalan menuju arah yang betul. Benda kecil-kecil yang selama ini merosakkan kita pun fikirkanlah, hentikanlah. Kalau tak sekarang bila lagi, kalau tak kita siapa lagi nak ubah. Pada pendapatku, kalau kita tingkatkan perjuangan untuk agama, insya Allah kita akan merasakan satu pertolongan dan kekuatan. Selalu lah berjuang untuk Islam dalam cara yang mampu kita lakukan. Moga tahun 1430 H dan 2009 akan memberi semangat buatku terus menulis dalam blog ini, coretan kenang-kenangan dalam melayari bahtera hidup.
Kepada rakan pendidik, selamat mendidik anak bangsa. Jadilah guru yang bukan saja disenangi, malah yang lebih penting berdedikasi dan tegas. Itu yang saya nak cuba tahun ini, perbaiki diri insya Allah. Kepada rakan-rakan yang lain, matlamat kita sama, mencari redha Allah jua. Terima kasih sokongan semua.

No comments: